Faceți căutări pe acest blog

Tort cu ciocolata alba si zmeura


 Pregatit cu multa dragoste pentru bunica mea :X 
Tematica a fost rosu, alb si roz, culorile ei preferate si ciocolata alba :D

INGREDIENTE:
  • Pentru blat:
    • 6 oua;
    • un praf de sare;
    • 6 linguri de zahar;
    • 2 linguri ulei;
    • 6 linguri cu varf faina;
    • o jumatate plic praf de copt.
  • Pentru crema:
    • 300g ciocolata alba;
    • 250ml frisca lichida;
    • 50g unt;
    • o jumatate de plic gelatina granule (5g).
  • Pentru jeleul de zmeura:
    • 300g zmeura congelata;
    • 150g zahar;
    • zeama de lamaie;
    • un plic gelatina granule (10g).
  • Pentru sirop:
    • apa;
    • sirop de visine. 
  • Pentru glazura oglinda:
    • 70 g ciocolata alba;
    • 150 ml apa;
    • 150 g zahar;
    • 100 ml frisca lichida;
    • 6 g gelatina (3 foi);
    • colorant.



MOD DE PREPARARE:
  1. Pentru blat, se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga cate o lingura de zahar, amestecandu-se bine, pana se topeste zaharul. Se adauga galbenusurile, pe rand, 2 linguri de ulei, apoi se incorporeaza faina cernuta amestecata cu praful de copt. Se omogenizeaza bine, apoi se pune intr-o forma de tort (24cm), in cuptorul preincalzit, pentru 20min, la 160-170grade sau se incearca cu scobitoarea. Blatul se lasa la racit in cuptor, cu usa cuptorului deschisa.
  2. Pentru jeleul de zmeura, zmeura se lasa la dezghetat, apoi se pune pe foc impreuna cu zeama care si-a lasat-o, putina zeama de lamaie si zahar. Daca nu si-a lasat suficienta zeama, se adauga un pahar cu apa.  Intre timp, gelatina se pune la dehidratat, conform instructiunilor de pe plic. Gelatina se adauga in sosul de zmeura si se lasa la racit. Cand s-a racit, dar fara se se ingroase, se pune intr-o forma de tort invelita in folie alimentara, de acelasi diametru cu blatul si se lasa in frigider cateva ore.
  3. Pentru crema, untul se taie cubulete, la fel si ciocolata si se topesc pe baie de aburi. Cand s-au topit, se adauga gelatina deshidratata si se mai amesteca cateva minute. Se da deoparte sa se raceasca si se pregateste frisca. Frisca se incorporeaza, putin cate putin, in compozitia de ciocolata racita.
  4. Pentru sirop, se dizolva siropul de visine in apa.
  5. Asamblare tort: (in forma de tort cu inel detasabil) Blatul se taie in 2 si se insiropeaza. Din crema se opresc 4 linguri pentru ornat. Peste primul blat se pune jumatate din crema ramasa, jeleul de zmeura, crema, al doilea blat si se imbraca cu crema ramasa. Se da la frigider cateva ore sau peste noapte.
  6. Pentru glazura oglinda, gelatina se pune la inmuiat in apa. Zaharul si apa se pun pe foc, pana se topeste zaharul. Se opreste focul si se adauga ciocolata taiata in bucati si frisca lichida, se amesteca pana se topeste ciocolata, apoi se pune gelatina si colorantul. Se lasa la racit, dar se amesteca din cand in cand sa nu se formeze coaja pe deasupra.
  7. Glazura se imparte in 2: 3 linguri se lasa alba, iar restul se amesteca cu colorant rosu sau roz.
  8. Tortul se imbraca cu glazura roz, apoi se pune, din loc in loc, cate o lingura de alb, deasupra roz, iar alb, apoi se trece cu un cutit cu lama lata pe deasupra.