Desi am avut o perioada mai aglomerata, am acceptat cu mare drag sa particip la provocarea Traditie si gastronomie romaneasca, lansata de Gina Bradea.
In luna august, gazda a fost Cristina-Iuliana Pana, Panacris. Tema lunii a fost orice preparat cu PRUNE:
"Anul acesta propun preparate din prune, pot fi variate, ciorbe/supe, feluri prinicipale, desert, conserve( magiun, chisăliță, compot, etc.), chiar licori bahice"
Eu am ales sa pregatesc galuste cu prune. Nu am facut niciodata si nici nu-mi aduc aminte sa fi mancat, asa ca am zis ca trebuie incercate. Am luat reteta dintr-o carte veche, de la mama unei prietene. Singurul lucru care l-am schimbat a fost pesmetul, l-am inlocuit cu biscuiti rasi.
INGREDIENTE:
- 300g prune (10 prune);
- Pentru aluat:
- 500 g cartofi alb (5 cartofi medii);
- 1 ou;
- 3 linguri zahar;
- 3 linguri de faina;
- 1 lingura gris;
- un praf de sare.
- Pentru crusta:
- 100g biscuiti,
- 100g unt;
- 3 linguri zahar brun;
- 1 lingura scortisoara rasa.
- Prunele se spala, se cresteaza putin si se scoate samburele.
- Pentru crusta, se topeste untul si se adauga biscuitii zdobiti. Se rumenesc putin, apoi se ia dupa foc si se adauga zaharul si scortisoara.
- Se pune o oala (4-5l) cu apa si putina sare la foc, sa fiarba pana sunt gata galustele.
- Cartofii se spala si se pun la fiert.
- Cand sunt fierti, se curata de coaja, apoi se zobesc sau se dau prin masina de tocat.
- Cartofii se amesteca cu celelalte ingrediente (ou, zahar, putina sare, faina, gris) si 2-3 linguri din crusta de biscuiti, pana se formeaza un aluat.
- Aluatul se face sul si se taia cu cutitul in 10 parti egale.
- Fiecare bucatica de aluat se intinde cu mana si se imbraca cu ea o pruna.
- Galustele formate se pun in apa clocotita si se lasa pana se ridica.
- Se scot si se "tavalesc" prin crusta de biscuiti.
- Le-am servit calde.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu