Faceți căutări pe acest blog

Colac cu mac



O reteta pentru provocarea "Weekend cu spor", initiata de Stefania
Luna aceasta gazda este doamna Iancu Lubita, cu al sau blog Lulu - Povesti din Bucatarie 
Ne-a provocat sa pregatim orice preparat din urmatoarele categorii: "Aluaturi", "Post" si "Tarte"

INGREDIENTE:

  • 500g faina;
  • 1 ou;
  • 10g drojdie uscata;
  • 200ml lapte cald;
  • 50g mac;
  • 50g unt topit;
  • sare;
  • o lingurita de zahar.
  • suplimentar:
    • unt pentru uns forma;
    • un galbenus de ou;
    • 100ml lapte + 2 linguri miere Prisaca Rusului.

MOD DE PREPARARE:
  1. Drojdia se dizolva cu putin lape cald si se amesteca cu zaharul si o lingura de faina. Se lasa cateva minute sa creasca.
  2. Faina se cerne si se amesteca cu sare, oul batut, drojdia, macul, untul topit si laptele.
  3. Toata compozitia se pune la framantat in mixer sau se poate framanta cu mana, pana cand nu se mai lipeste de mana.
  4. Se lasa la crescut, acoperita cu un prosop, cel putin 30min.
  5. Dupa 30 min, se formeaza bile si se pun intr-o forma rotunda, unsa cu unt, apoi se mai lasa 30min sa creasca.
  6. Se unge cu un galbenus de ou si se baga la cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru 20min.
  7. Dupa 20 min, se insiropeaza cu laptele amestecat cu mierea si se mai baga 10min la cuptor.