Faceți căutări pe acest blog

Tort cu blaturi de ness si fistic, mousse de ciocolata alba si glazura oglinda



Pe 4 august a fost ziua lui Marius si i-am pregatit un tort cu aromele lui preferate: ness, fistic si ciocolata alba. A durat mult timp pregatirea lui, dar rezultatul a fost pe masura.  ;)

INGREDIENTE:
  • Pentru un blat de ness: (Trebuie 2 blaturi, astfel ca se dubleaza ingredientele)
    • 3 oua;
    • un praf de sare;
    • 3 linguri zahar;
    • 3 linguri faina;
    • 4 linguri apa;
    • 1 lingurita ness.
  • Pentru un blat de fistic:
    • 2 albusuri;
    • un praf de sare;
    • 2 linguri zahar;
    • 1 lingura faina;
    • 80 g fistic macinat.
  • Pentru mousse-ul de ciocolata alba:
    • 200 g ciocolata alba;
    • 300 g frisca lichida;
    • 10 g gelatina (un pliculet).
  • Pentru insiropat:
    • 300ml apa;
    • un pliculet Ice frappe. 
  • Pentru glazura oglinda:
    • 70 g ciocolata alba;
    • 150 ml apa;
    • 150 g zahar;
    • 100 ml frisca lichida;
    • 6 g gelatina (3 foi);
    • o picatura de colorant portocaliu.
  • Pentru glazura portocalie:
    • 40 g ciocolata alba;
    • 50 g frisca lichida;
    • 2 g gelatina (1 foaie);
    • 3-4 picaturi de colorant portocaliu.
  • O forma de tort detasabila de 22 cm.

MOD DE PREPARARE:
  1. Pentru blatul de ness, se separa albusurile de galbenusuri. 
  2. Galbenusurile se bat spuma cu 4 linguri de apa si un praf de sare, se adauga cate o lingura de zahar, amestecandu-se continuu, apoi se pune o lingurita de ness si faina, putin cate putin. Se amesteca bine.
  3. Albusurile se bat spuma si se amesteca cu compozitia din galbenusuri.
  4. Compozitia obtinuta se pune intr-o forma de tort (22cm) si se baga la cuptorul preincalzit, la 160 grade, 20-25min (se incearca cu scobitoarea).
  5. La fel se procedeaza si cu al doilea blat de ness.
  6. Pentru blatul de fistic, se bat albusurile cu un praf de sare, apoi se adauga cate o lingura de zahar si se bat pana compozitia nu mai curge din castron.
  7. Fisticul macinat se amesteca cu faina, apoi se pun peste albusuri si se amesteca incet, cu o spatula.
  8. Compozitia obtinuta se pune intr-o forma de tort (22cm) si se baga la cuptorul preincalzit, la 160 grade, 15min.
  9. Pentru mousse-ul de ciocolata alba, gelatina se pune in apa la deshidratat, conform instructiunilor de pe plic.
  10. Ciocolata se rupe in bucati, se pune pe foc impreuna cu frisca lichida si se amesteca pana se topeste ciocolata. Se ridica vasul din cand in cand si se amesteca, nu trebuie sa fiarba. Sau se topeste pe baie de aburi.
  11. Cand se opreste focul se adauga gelatina deshidratata si se amesteca bine. Se lasa la racit, apoi se da la frigider.
  12. Pentru glazura oglinda, m-am inspirat de aici.
  13. Gelatina se pune la inmuiat in apa.
  14. Zaharul si apa se pun pe foc, pana se topeste zaharul. Se opreste focul si se adauga ciocolata taiata in bucati si frisca lichida, se amesteca pana se topeste ciocolata, apoi se pune gelatina si colorantul.
  15. Se lasa la racit, dar se amesteca din cand in cand sa nu se formeze coaja pe deasupra.
  16. Pentru glazura portocalie, ciocolata se rupe in bucati, se pune pe foc impreuna cu frisca lichida si se amesteca pana se topeste ciocolata. 
  17. Cand se opreste focul se adauga gelatina (inmuiata in apa) si colorantul. Se amesteca bine si se lasa la racit.
  18. Asamblarea tortului: Se pune primul blat de ness in forma, se insiropeaza cu frappe-ul, se pune jumatate din mousse-ul de ciocolata alba, blatul de fistic, se insiropeaza,  mousse de ciocolata alba (se opreste putin pentru imbracat tortul), ultimul strat de ness, insiropat, apoi se imbraca tortul in mosse-ul ramas si se baga la frigider, pana se intareste glazura.
  19. Se pune tortul pe un gratar, cu o tava sub si se pune incet glazura oglinda, se baga iar in frigider, apoi se scoate si se pune glazura portocalie pe margine.