Faceți căutări pe acest blog

Alba ca zapada - reteta copilariei



De fiecare data cand ma gandesc la copilarie imi aduc aminte de toate bunatatile pe care le pregateau bunica si mama mea. Bineinteles ca eu si fratele meu erau nelipsiti din bucatarie, mai mult incurcam decat sa ajutam :)))), dar ele erau mereu binevoitoare sa ne invete cate ceva nou. Abia asteptam sa vina sfarsitul de saptamana sau ziua unuia dintre noi, sa ne pregateasca ceva dulce (cornulete, gogosi, fursecuri, prajituri, tarta cu fructe, chec etc). Si acum ne mai intreaba prietenii nostri cand mai face mama noastra una din prajiturile pe care le pregatea pentru noi. Prima in topul preferintelor noastre este prajitura Alba ca zapada :), prajitura care era nelipsita in perioada sarbatorilor, dar si cand ne sarbatoream ziua. Intotdeauna cand o pregatesc folosesc reteta mamei mele.



INGREDIENTE:

Foi: 2 oua, un plic amoniu pentru prajituri, 7 linguri zahar, 7 linguri ulei, 7 linguri lapte, 2 pliculete zahar vanilatesenta de vanilie, esenta de lamaie, coaja rasa de lamaie, 500 g faina

Crema: 1 litru lapte, 3 pliculete zahar vanilat, o cana de zahar, o cana faina, un pachet de margarina Rama Maestro 250g, zeama de la doua lamai


MOD DE PREPARARE:
  1. Am inceput cu foile. Am frecat ouale cu zaharul, apoi am adaugat restul ingredientelor si am amestecat bine, pana s-a format un aluat. Cand s-a intarit, am framantat  aluatul cu mainile, apoi l-am impartit in 4 bucati.
  2. Am intins aluatul pe dosul tavii foarte subtire, am intepat cu furculita aluatul si l-am dat la cuptor pentru 10 min. 
  3. Foile le-am lasat la racit si, intre timp, am pregatit crema.
  4. Am pus in lapte zaharul si faina, amestecand bine. Am amestecat toate ingredientele inainte sa pun pe foc, sa nu se formeze cocoloase, apoi l-am pus pe foc, amestecand continuu, pana s-a ingrosat. Cand a fost gata, am luat de pe foc si am adaugat margarina taiata in cubulete, incorporand-o bine in crema, apoi am adaugat zeama de lamaie, putin cate putin, sa nu se taie.
  5.  Am lasat crema sa se raceasca putin, apoi am asamblat prajitura si am presarat zahar pudra.